Startbijeenkomst Digipro

Op 13 juni jl. is het grensoverschrijdende INTERREG VA- programma iPro –N van start gegaan. Meer dan 50 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de politiek waren aanwezig in The Gallery in Enschede.

Het project draait om grensoverschrijdende samenwerking en dit kwam ook naar voren in het programma. Sprekers waren de Overijsselse gedeputeerde Van Hijum, de heer Sickelmann namens de deelstaat Niedersachsen en de heer Bernshausen van Bezirksregierung Münster. De ondernemers Jan-Willem Boezel van Van Raam uit Varsseveld en de heer Martin Bügener van Innotronic uit Gronau vertelden enthousiast over hun ervaringen op het gebied van Nederlands-Duitse samenwerking en over hun nieuwe projectideeën.

De heer Föllings, vicedirecteur van leadpartner Oost NV, heette het gezelschap van harte welkom. Hij was blij met de grote opkomst en benadrukte dat in het kader van grensoverschrijdende samenwerking drie zaken heel belangrijk zijn: kennis, kennissen en kapitaal. Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel gaf onder andere aan de hand van een aantal voorbeelden aan hoe actief Oost-Nederland is op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Digipro is een mooie jonge loot aan de stam.

Franz-Josef Sickelmann, Regionaal bestuurder regionale deelstaatontwikkeling Weser-Ems en plaatsvervangend voorzitter Comité van Toezicht INTERREG IV A Deutschland-Nederland: “Emsland en Münsterland zijn uitstekend gepositioneerd dankzij zijn kleine en middelgrote ondernemingen. We doen er alles aan om hen te steunen”.

Reinhard Bernhausen , afdelingshoofd van het district regering Münster , die de ontwikkeling van iPro -N als opvolger van het project “Mechatronica voor mkb” heeft begeleid, was enthousiast over de voordelen van hetgeen dat Digipro te bieden heeft. “Het programma heeft een sterke inhoudelijke concentratie op een zeer actueel onderwerp”.

Hoe de ontwikkeling van intelligente producten in het Duits-Nederlandse samenwerking eruit kan zien in de praktijk, daarover vertelde Martin Bügener van Gronauer Innotronic GmbH en Jan-Willem Boezel van de Nederlandse fietsenfabrikant Van Raam. Zij werken inmiddels meer dan zes jaar samen aan de ontwikkeling van fietsen voor mensen met meer of minder grote beperkingen. “Made in Germany is in Nederland een goed verkoopargument’, zegt Boezel. “En fietsen uit Nederland genieten weer in Duitsland een goede reputatie,” zegt Bügener. De bedrijven gaan verder samen werken aan de ontwikkeling van slimme fietsen.

Projectleider de heer Van Vollenhoven stelde het project voor en legde uit hoe bedrijven kunnen deelnemen aan Digipro. De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door de deelnemende projectpartners was een van de hoogtepunten van de middag. Voorbeelden van innovatieve producten, zoals een virtual reality bril en een testmachine voor scheerapparaten, waren er ook te zien.

Nu het project officieel van start is gegaan, zijn bedrijven van harte welkom hun projectideeën voor te leggen aan een van de partners. Neem hiervoor contact op met Maaike Büchner, Oost NV: maaike.buchner@oostnv.nl, 0031 88 6670100.

Digipro wordt in het kader van het INTERREG VA-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel, en door de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen.

Meer informatie: kijk op www.ipro-n.eu of stuur een mail naar info@ipro-n.eu.