Op 13 april jl. hebben de CEO’s van TNO, partner van Smart Industry, en het Duitse Fraunhofer, de kennispartner in het Duitse Industrie 4.0, in Munchen in het bijzijn van de Koninklijk Paar een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van de Industrial Data Space.

De overeenkomst werd getekend door Fraunhofer president Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer (links) en drs. Paul de Krom CEO en bestuursvoorzitter van TNO in aanwezigheid van de Koning en de Koningin.

Het betreft de samenwerking op het gebied van de interfacing van allerlei vierde generatie industriële systemen, van werkvloer apparatuur tot aan koppelingen tussen fabrieken en alsmede de bijbehorende producten en diensten. Samen met de industriële gebruikers willen beide partijen komen tot Europese standaardisatie.

Als gevolg van deze stap is TNO de eerste niet Duitse partij die toe is getreden tot de Industrial Dataspace Association. Ook hebben Fraunhofer en TNO gezamenlijk met industriële partijen als het Nederlandse ISah en het Duitse Siemens een Europees voorstel ingediend om tot standaardisatie van deze interfaces te komen. Vanuit Nederland is in het bijzonder het fieldlab Smart Supplier Network (ook bekend onder de naam De digitale Fabriek) betrokken.

Meer informatie
TNO
Matthijs Punter
E: Mathhijs.Punter@tno.nl